Namnet PEGASUS och dess betydelse.  Vi föredrar att se den som en stjärnbild

Start | Gäster | Resedagbok | Karta på resväg | Utrustning på båten | Fotogalleri | Namnet Pegasus

torsdag 24 oktober 2013

Pegasus har flera betydelser allt hämtat från Wikipedia

Enligt sägen så skall man inte byta namn på en båt, så därför får den ha kvar sitt namn från tidigare ägare.

bullet Pegasos, en flygande häst i grekisk mytologi
bullet Pegasus (stjärnbild)
bulletBilmärke, se Pegasus (bil)
bulletGymnastikredskap, se Pegasus (gymnastikredskap)
 

Pegasos (lat: Pegasus) är i grekisk mytologi en bevingad häst som användes av Bellerofon när denna besegrade monstret Chimaira. Pegasos bar även guden Zeus blixtar. Av Pegasos har på svenska bildats ordet "pegas". Den springande pegasen är en symbol för skaldekonsten.

Enligt legenden föddes Pegasos ur monstret Medusas blod efter att Perseus huggit av hennes huvud, och Pegasos far var havsguden Poseidon. Pegasos fick därför alltid en stark sammankoppling med vatten och berättelserna förtäljer om hur Pegasos favoritplatser på jorden var vid vattenkällor och vattendrag. En saga berättar även om hur Pegasos skapade Hippokrenes källa på berget Helikon medan han galopperade.

Pegasus-hästar

  beskrivs i grekisk mytologi som skygga, flygande hästar som lever ensamma på ensliga bergstoppar av att beta från högländernas orörda gräsmarker. Den som har turen att finna och lyckas tämja en pegasus får en mycket trogen följeslagare livet ut. Pegasusen kommer då att leva lika länge som sin herre, såvida hästen inte blir dödligt skadad. Pegasus beskrivs som kritvita eller becksvarta hästar med silverfärgad svans och man, och på ryggen, strax bakom halsen på manken sitter de signikativa vita fågelliknande vingarna.

Pegasos var både budbärare åt gudarna och användes av Bellerofon för att besegra monstret Chimaira och Amazonerna. I vissa legender hade Pegasus även i uppdrag att bära den mäktiga guden Zeus blixtar. Pegasos var även musernas häst och var ofta en del i olika legender som handlade om nödlidande och fattiga författare. Pegasos samband med skaldekonsten lanserades av Matteo Boiardo, en italiensk författare under 1400-talet

Pegasos och Bellerofon

  Bellerofon var enligt myterna den som lyckades tämja Pegasos, med hjälp av de guldbetsel som han skänkts av gudinnan Athena, medan hästen drack ur en brunn. Bellerofon använde bland annat Pegasus när han dödade monstret Chimaira och besegrade solymerna och amazonerna. Men Pegasus blev också, bokstavligt talat, hjältens fall då denne försökte rida upp till Olympen på Pegasus rygg.

Legenderna om Bellerofons död skiljer sig åt, vissa legender säger att gudarna i vredesmod sände en broms som stack Pegasus så att han kastade av sig hjälten, som efter fallet blev både förlamad och blind. Bellerofon hade nämligen drabbats av hybris och hade försökt använda Pegasus för att flyga till gudarnas boning på berget Olympen.

Andra källor menar att Pegasus medvetet kastade av hjälten och lät honom falla medan han själv flög upp till Olympen. Efter detta ska Pegasus ha hållts i ett stall på Olympen. Pegasus tog senare en hustru, Euippe/Ocyrrhoe, och tillsammans fick de Celeris och Melanippe som även de var bevingade hästar. Pegasus blev efter sin död en stjärnbild på himlen

Pegasus (stjärnbild)

  Pegasus är en stjärnbild på norra stjärnhimlen

Pegasus (bil) 

Pegasus är en sportbil kraftigt influerad av Lotus Seven som tillverkas av Pegasus Automobile GmbH i Ganderkesee, Tyskland. Pegasus säljs som byggsatsbil.

Pegasus (gymnastikredskap) Pegasus, benämning på volt- eller hoppbord som används inom bland annat truppgymnastiken. Gymnasterna kan exempelvis utföra övningarna överslag eller tsukahara på pegasus. Pegasus ställs efter trampett i truppgymnastiken. Efter pegasus finns nedslagsmatta.

bullet

 

Start | Gäster | Resedagbok | Karta på resväg | Utrustning på båten | Fotogalleri | Namnet Pegasus